• Giovanna Gomersbach

Water als rode draad

Bijgewerkt op: 6 jan 2019


Tijdens de boeklancering wilde ik graag hapjes en drankjes serveren die de relatie tussen voeding en water zou benadrukken. De rode draad was: de ingrediënten die voor het grootste gedeelte uit water bestaan, of juist helemaal droog (gedehydrateerd) zijn. Het was een leuke uitdaging, want het oog wil ook wat feestelijks natuurlijk.


Het resultaat was heel geslaagd. In samenwerking met Carla de Nijs (culinaire inspirator voor de zorgsector en horeca) serveerden wij:

  • Dadels gevuld met hele walnoot en oranjebloesemwater

  • Slabootjes van witlof en Little Gem, gevuld met appelchutney en zure kool (o.a.)

  • Pastinaak sushi

  • Gefrituurde Dulse (zeewier)

  • Dashi van ShiiTake en Kombu met geïoniseerd water (ongekookt!)

  • Granaatappel-rozenwater

  • Appelwater met kaneel

  • Sinaasappelwater met mandarijn

  • Jasmijn en Darjeeling thee, gezet met ultra zuiver en vitaal water

  • en niet te vergeten: diverse waterkwaliteiten uit 'de vitaal water bar'.

Dit is allemaal niet zo ingewikkeld als het misschien lijkt hoor, integendeel! Bedenk ten eerste dat alles wat groeit voor het grootste gedeelte bestaat uit Water. Met name groenten en fruit natuurlijk. Neem bijvoorbeeld groene blaadjes, zoals sla: als je daar al het water uit zou halen, heb je zo goed als niets over.


Er zou helemaal niets groeien, ook geen mensenlichaam, als er geen of niet voldoende water aanwezig is. Als baby ontstonden wij in en door water en ons hele lichaam bestaat bij de gratie van watermoleculen, die alsmaar zorgen dat alles blijft werken en stromen. Ook onze organen zijn gemaakt van cellen vol met water en die drijven weer in zogeheten extracellulair water. Daarom is het ook zo belangrijk dat ons lichaam voldoende 'gehydrateerd' blijft.


Water is eigenlijk op zichzelf onze primaire basisvoeding. We kunnen maar heel kort overleven zonder dit levenselixer. Gelukkig kunnen we het uit alle groeten en vruchten opnemen. Zelfs dwars door onze huid heen eigenlijk. Dus door wat we eten en alle dranken die we drinken, drogen we niet echt uit. Maar, 2 dingen moeten gezegd:


1: Er is een groot verschil tussen zuiver, schoon, puur water en drankjes met smaakjes, waaronder thee en koffie. Het verschil tussen water en frisdrank is overigens extreem groot. Dat heeft vooral te maken met de zuurgraad van het vocht en hoe zich dit verhoudt tot de zuurgraad van ons bloed. De aanduiding voor zuurgraad is pH (de afkorting van potential hydrogen). Dit is een complex onderwerp waar ik veel aandacht aan heb besteed in Het Boek, omdat de pH waarden van je organen en bloed essentieel zijn in gezondheid. Schoon water heeft een neutrale pH waarde, namelijk 7 op de schaal van 1-14.


2: De meeste mensen zijn gedehydrateerd zonder dat dit te beseffen. Ons lichaam past zich namelijk altijd aan en de dorst signalen verstommen wanneer zij worden genegeerd. Toch is er ergens onderweg een alarmfase ingetreden, geregeld vanuit de dikke darm en dit veroorzaakt permanente stress in je lijf. Helaas blijft dit meestal onopgemerkt, want het wordt niet herkend als de oorzaak van veel klachten...


Daarom deze TIP:

Los het op! Door eenvoudig 2 glazen schoon water te drinken na het opstaan en liefst ook voor het slapengaan.

Deze gewoonte brengt vele voordelen met zich mee: je lijf kan het schone water heel goed gebruiken om van binnen schoon te maken (ontgiften) en tekorten aan te vullen in al je lichaamsvloeistoffen.


Nog zo'n hele gezonde gewoonte: eet verse vruchten en veel groenten. Het water dat in hun cellen is opgeslagen is van een hoge kwaliteit, door de gestructureerde ordening van de watermoleculen en ook door de natuurlijke informatie die zo nodig is voor de natuurlijke vermogens van ons lichaam.


Drink niet tijdens het eten trouwens, dat is niet gunstig voor je spijsvertering: die begint al in je mond door je speeksel en ook je maagzuur is essentieel. Allebei niet verdunnen dus.. Het is wel een goed idee om een kwartier voor de maaltijd een glas water te drinken en tussen de maaltijden door. Bijkomend voordeel: je krijgt minder trek om te snaaien tussendoor.

Niet in de laatste plaats omdat je dorst vaak verward met honger! Stil dus je honger naar water en krijg vanzelf een schoner en strakker lijf...

Op de valreep een creatief recept, gedoopt met de naam Sla Bootjes.

Neem de blaadjes van een kleine Little Gem (sla) en/of (witte of rode) witlof.

Maak een mengsel van gepickelde groente(n) of Kim Chi met verse appelstukjes, gedroogde en geweekte abrikozen en (wal-)noten.


Proef of de verhouding klopt: fris, lichtzuur en licht pittig. Je kunt ze ook garneren met wat prachtige verse kiemen (zaadjes die tot leven zijn gekomen dankzij water en die barstensvol voedingstoffen zitten). Vul de blaadjes zo dat ze hapklaar zijn en leg ze op een groot of een schaal, bij voorkeur in een cirkel.


Wil je meer weten over water in voeding? Voeding is mijn passie, daarom heb ik hier ruim aandacht an besteed in De Schoonheid van Water ~ goud van de toekomst. Ik zal hier in de Blog dan zeker op terugkomen (schrijf je in voor updates?) en je kunt natuurlijk ook Het Boek in huis halen. Enkele begrippen die ik daarin uitwerk zijn bijvoorbeeld: #voedend water #water eten #onverzadigd water #waterbehoefte #waterstof #watervasten #waterbalans #zeegroenten en nog veel meeeeeerrrr...

0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

EM