SOEP DER SOEPEN

Groente-, vis-, gevogelte- of vleesbouilon zijn het belangrijkste onderdeel van een soep. Ze zijn voornamelijk gemaakt van water met toegevoegde smaakvolle groenten, kruiden en specerijen. De beste manier om de smaak van deze basisingrediënten te extraheren is gebruik maken van koud pH 9,5 geïoniseerd water. Dan gebruik je de waterkracht om smaken en voedingsstoffen maximaal tevoorschijn te trekken.

Neem een grote soeppan, voeg de schoongemaakte en gesneden groenten, kruiden en specerijen toe, leg het deksel op de pan en laat 30 minuten staan.

Zet vervolgens het vuur op de laagste stand en laat de temperatuur heel langzaam stijgen. Handhaaf die instelling en sta niet toe dat het geheel aan de kook komt, indien mogelijk. Langzaam koken op laag vuur (Slow) laat de bouillon de vitaminen en mineralen uit de ingrediënten halen zonder ze te verliezen in de stoom. De optimale trektijd is 8-12 uur. Dit levert heel lekkere bouillon op en hoe smaakvoller de bouillon hoe lekkerder de soep of stoofpot, natuurlijk..

Deze basis is dus het ideale begin voor welke soep dan ook. Een favoriete soep die ik graag maak heet 'Aromatische Pompoensoep'. Hier is mijn recept:

GIOVANNA'S AROMATISCHE POMPOENSOEP

Voor 6-8 personen Hoofdgerecht, voorgerecht of lunchgerecht Bereidingstijd: 60 minuten ingrediënten: 5 eetlepels olijfolie

1 ui 1-2 tenen knoflook 1 middelgrote oranje pompoen

1 middelgrote groene pompoen

1 kleine knolselderij 1 rood pepertje (heet)

2-4 laurierbladeren

Finishing touch met aroma naar keuze: een favoriete kruidenzout, fruitige citroenolie

of groene pompoenpitolie, wilde oregano samen met heerlijke olijfolie, of creme fraiche.

Zo maak je het Jouw Persoonlijke Aromatische Pompoensoep :+)

Bereidingswijze: Fruit de gesnipperde ui en de fijngesneden knoflook in de olijfolie.

Voeg hierbij de gewassen, geschilde en in stukken gesneden knolselderij en

de gewassen en in stukken gesneden pompoen: niet geschild, wel van oneffenheden en pitten ontdaan). Blus het geheel met ruim (geïoniseerd pH 9,5) water.

Hierbij voeg je het pepertje (heel of ontdaan van zaad) en de laurier. Gaar de pompoen op een middelhoog vuur. Wanneer de pompoen zacht is geworden (test de groene schil) neem je de laurier en eventueel het pepertje uit de soep.

Pureer met de staafmixer. Bepaal of er water moet worden toegevoegd of juist verdampt, om een romige textuur te krijgen. Maak de soep dan op smaak met wat zee- of bergzout.

Met deze neutrale basis kun je de ene keer een Orientaals aroma toevoegen (Indiaas kruidenzout?) en een ander keer een Italiaans aroma (oregano en olijfolie). Of neutraal en fris met druppels citroenolie of een lik creme fraiche. Ook pompoenpitolie en wat geroosterde pompoenpitten maken het ‘af’.

Tips:

Voeg weinig of geen zout toe aan de soep tijdens het koken. Maak daarna op smaak, met net voldoende om het flauwe eraf te halen. Dan blijft de fijne pompoensmaak bewaard en de soep neutraal voor het eventuele toevoegen van kruidenzout.

Deze tip geldt eigenlijk voor alle gerechten; zet (kruiden) zout op tafel, proef en voeg op het laatste moment toe naar smaak. Het voordeel is dat je de eigen smaak van de ingredienten behoud en waaraan een pittig accent wordt toegevoegd. Dit geldt ook voor het effect van (rode) peper.

Er zijn veel soorten (ongeraffineerd) zout te verkrijgen. Een ideale manier om het eten subtiel, aromatisch en met een scala aan mineralen te verrijken.

Een heerlijke maaltijd wacht op je!

door: Giovanna Gomersbach

Recente Blogs
ARCHIEF